Hoop op nieuw elan bij ASV Petanque’91

Plaatsingsdatum: Sep 07, 2016 7:45:40 AM

ANKEVEEN- Op een goed bezochte receptie van het 25-jarige ASV Petanque ’91 zaterdag jl. spraken diverse sprekers de hoop uit dat de vereniging nog jarenlang zal blijven bestaan.

Want uit de keiharde cijfers blijkt dat de club te kampen heeft met weinig leden en geen aanwas. Toch is petanque een oeroude sport had burgemeester Smit opgezocht in de annalen. Bij de oude Grieken was het werpen van metalen ballen een krachtsport. Twintig eeuwen later constateerde hij dat de Ankeveners vooral behendig zijn met deze balsport. Ook had hij gezien dat de jeu de boulers uit het veendorp vooral bij thuistoernooien in de zomer onoverwinnelijk waren door het inzetten van de knutten. Dat deze vereniging al 25 jaar goed draait, was volgens hem te danken aan de Ankeveense mentaliteit van gezelligheid en saamhorigheid.

Inderdaad waren er veel andere verenigingen aanwezig om het bestuur te feliciteren. Voorzitter Ben Berends hanteert al 14 jaar de hamer, maar Dinie van Schaik en Wim Bornhijm zitten zelfs 16 jaar in het bestuur. Berends liet in grote lijnen de geschiedenis de revue passeren. Hij roemde Elly Wilhelmus die 18 jaar de penningen heeft beheerd en Piet Koster die de fotoboeken op orde houdt. Bovendien had Piet een aanlokkelijke flyer ontworpen om nieuwe leden te werven.

Sjaak Leurs was ooit bestuurslid. Nog steeds is hij liefhebber van het balspel. “Het is spannender dan je denkt. Ik vond het mooiste om de bal van de tegenstander weg te mikken. Daarnaast is het een spel van strategie, je hebt in een team allemaal een rol. Dat moet je goed met elkaar bespreken. Het allermooiste was voor mij de gezelligheid, de sfeer was optimaal. Als ik meer tijd had, kwam ik zo weer terug.” Berger Felix Flameling zegt dat concentratie het allerbelangrijkste is bij dit Franse balspel. “Dat is zo bepalend! Het kan het verschil maken tussen winnen en verliezen.”

Tot slot gaat de speech van afdelingsvoorzitter Guillaume Spiering ook vooral over nostalgie. Het blijkt dat veel verenigingen hun zilveren jubileum vieren, want in de negentiger jaren van de vorige eeuw was petanque hot. Met enkele nieuwe initiatieven, ook vanuit de bond NJJB, zag hij licht aan de horizon. Kan petanque weer een sport worden die meer mensen aantrekt. Daarna was het nog lang een plezierig samenzijn met leden en oud-leden in fraaie nieuwe kantine van ASV.

Bron: Weekbladwijdemeren